Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската

...
Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската
Коментари Харесай

Калфин за българските клубове в РСМ: Знаехме, че прононсирането на клубове с тези заглавия ще бъдат провокативни за нашите съседи

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и обществен министър, изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Македонските управляващи заличиха българския клуб " Иван Михайлов “ в Битоля от Централния си указател. Това се случва откакто на 16 март Република Северна Македония предприе първа стъпка към възбрана на културния център. Комисията за приложимост на имената на персони в Република Северна Македония излезе с негативно мнение във връзка с приложимост на името Иван Михайлов от страна на българското съдружие. Становището бе изпратено до македонското Министерство на правораздаването, което още на идващия ден взе решение в тази посока и на база на мнението на комисията. Припомняме също, че на 10 март прокуратурата в Република Северна Македония повдигна две обвинявания против ръководителя на клуба " Иван Михайлов “ Любчо Георгиевски. От получените призовки обаче не стана ясно в какво тъкмо е упрекнат. Българският клуб е основан от локалните македонски българи преди 3 години, като от този момент са налице няколко набези към него. По тематиката поканихме да разяснява господин Ивайло Калфин – някогашен външен министър. Здравейте.  


Здравейте.  

Г-н Калфин, по какъв начин възприемате това решение от страна на Република Северна Македония?  

Вижте, в историята, която поставихте, има няколко аспекта. И тъкмо решението, което е на македонските управляващи, е в сходство с тяхното законодателство. В смисъл законодателството им споделя, че откриването на сходни клубове с имена, които не подхождат на тяхното схващане за историята, е недопустимо, и по-късно го ползват. Приемлива ли е тази мярка? Трябва да си признаем, че още с откриването на клубове, като " Иван Михайлов “ или " Цар Борис III “, явно, че със самото заглавие на клуба се основава конфронтационност. Това са частни клубове, открити със съдействието на българка частна организация, в които заглавието явно целеше провокация на македонските управляващи. Не е допустима офанзивата против ръководителя на клуба, не са допустими офанзивите против клуба, които идваха от разнообразни елементи на северномакедонската общественост, само че тогава, когато ползват законодателството си, това нещо би трябвало да го приемем. И в полза на истината, в случай че желаеме да търсим фактически връзки, увеличение, задълбочаване на контактите, би трябвало да заобикаляме противоречивите моменти. Аз не виждам какъв е казусът клубът да работи, да развива активност и да бъде наименуван с име, което не нервира.

Очаквате ли клубът " Цар Борис III “ да има същата орис?  

Най-вероятно ще има същата орис, тъй като въпросът е за същото законодателство и същите институции. Отново различавам сред използването на законодателството и другите акции за репресиране на обособени персони или за офанзиви физически против клубовете. Прилагането на законодателството би трябвало да бъде нещото, на което и ние настояваме. Атаките, репресиите против български жители са безусловно неприемливи.  

Добре, обаче преди няколко години, когато са основани тези клубове, е било позволено, а в този момент внезапно македонските управляващи взимат това невиждано решение.  

Тези клубове са основани, само че те доколкото знам са вписани неотдавна. Вие знаете, че предходната година или преди няколко месеца имаше доста обилни откривания на тези клубове, в това число клуба " Иван Михайлов “ се беше строила цялата българска политическа общественост, и като институции, и като представители на партии и така нататък И още тогава знаехме, че прононсирането на клубове тъкмо с тези заглавия ще бъдат провокативни за нашите съседи. Въпросът е какво търсим? Ако желаеме да ги накараме незабавно да възприемат нашето схващане за историята и тогава да приказваме с тях, е едно. Ако желаеме да създадем клуб, който фактически да работи за интереса на българите в Република Северна Македония е напълно друго.  

Какви имена съгласно вас биха подхождали на български клубове в Република Северна Македония?  

Не е моя работа да изобретявам имена. Но въпросът е, че те би трябвало да бъдат такива, каквито не името да бъде главното, и не името да всява напрежение. Отново споделям съгласно мен, главното е тези клубове да работят за отбрана на ползите на българските жители там и за доближаването на двете страни. Това е значимото. Оттам нататък името каквото си изберат, такова би трябвало да бъде, стига то да не бъде главен инструмент в работата на клуба.  

Г-н Калфин, смятате ли, че сходни дейности основават спънки за присъединението на Република Северна Македония към Европейския съюз?  

Безспорно основават, да. Създават напрежение сред двете страни и отдалечават двете страни от по този начин мечтаните от нас добросъседски връзки. Факт.  

Според журналистът Владимир Перев, Република Северна Македония не съблюдава европейските закони и нравственос обаче.  

Не знам какво тъкмо е имал в поради. Етика е нещо, което в случай че приказваме за полезности, не е написано в закон. Действително европейското право постанова положителни добросъседски връзки сред страните, които са в Европейския съюз. Ако е имал поради това, да, фактически има доста какво да се направи по добросъседските връзки.  

Смятате ли, че на българите се поставя по този начин един общ знаменател в Република Северна Македония, като на фашисти? Имаше и такова изявление.  

Ами това е безусловно недопустимо. Има среди в Република Северна Македония, които се пробват да го създадат, и съгласно мен, главната цел и на българската политика е да отбрани правата на българските жители или на хората с българско съзнание в Република Северна Македония, и да ги отбрани от репресии, каквито явно има. И това към този момент е безусловно неприемливо, да не приказваме за Европейския съюз и неговите правила, само че и за модерна, съвременна европейска страна. Така че да, отбраната на правата, на самочувствието, на достолепието на хората с българско съзнание в Република Северна Македония е безспорен приоритет за мен.  

Каква очаквате да бъде реакцията на страната ни, на България, на Външното министерство, на президента също по този начин?  

Очаквам Външно министерство или управляващите като цяло да изразят неодобрение от това решение, само че доколкото то е част от вътрешното законодателство на Република Северна Македония няма по какъв начин то да бъде отхвърлено. Въпросът е, че ние фактически би трябвало да насочим напъните си доста добре, и още веднъж споделям, те не би трябвало да бъдат за основаване на провокации, а с действителна работа по отбрана на хората с българско съзнание в Република Северна Македония. И тук би трябвало да бъдат напъните и на българските институции, и на нашите сънародници отвъд границата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР